ENSKILD FIRMAHur man startar enskild firma steg för steg


Här kommer vi att gå igenom hur man startar enskild firma steg för steg. Det är inte så svårt men det krävs planering och att göra saker och ting i fel ordning är ingen bra idé. Vad stegen ska innehålla beror ju lite på vilken typ av företag du ska starta. T.ex. så är det stor skillnad på att starta en webbshop och att hyra ut dig själv som mekaniker, men vi har försökt att få det så allmänt som möjligt.


Steg 1: Läs på om företagande, lär dig så mycket du kan, försök att få in rätt ”tänk”. Gå på rådgivning och seminarier på Nyföretagarcentrum, företagarmässor m.m.

Steg 2: Ta reda på om din affärsidé håller genom att göra en affärsplan. Du bör få med hur företaget ska tjäna pengar, vilka dina kunder är och hur du ska handskas med konkurrens. Kanske bör du redan i det här skedet börja leta kunder och kontakter om du inte redan har det.

Steg 3: Gör en likviditetsbudget. Detta är viktigt för att se hur din enskilda firma ska gå runt så att det hela tiden finns pengar att röra sig med. Du kan ladda ner en mall till en budget hos ALMI. Fundera på om du behöver ta några lån.

Steg 4: Registrera enskild firma hos Skatteverket. Du behöver få din F-skattesedel, regga dig för moms och eventuellt registrera ditt namn hos Bolagsverket (ej nödvändigt). Ta din budget till hjälp men var inte för optimistisk från början då det kan leda till att du får betala högre preliminärskatt.

Steg 5: Skaffa ett bankkonto som passar för enskild firma. Alla de stora bankerna har paket för detta så kolla upp vilket som skulle passa dig bäst. Det viktigaste här är kanske att få ett postgiro- eller bankgironummer så du kan ta emot betalningar. Det är viktigt att ha ett konto som är avsett specifikt för firman så du inte blandar ihop företagets ekonomi med din egen. En del banker har inbyggda bokföringsprogram i sina företagslösningar.

Steg 6: I stället för att registrera dig hos Bolagsverket eller som ett komplement kan det idag vara viktigt att ha ett domännamn för företaget. Registrera detta även om du inte har någon hemsida ännu. Jobbar du med en produkt som har ett namn du vill skydda kan du göra det hos Patent- och registreringsverket. Här kan du även registrera namn på din enskilda firma.

Steg 7: Skaffa företagsförsäkring för enskild firma. Fundera på hur pass omfattande försäkring du behöver. Ska du ut och jobba hos andra företag i deras miljöer är det t.ex. oerhört viktigt med en ansvarsförsäkring. Är du frilansjournalist kanske du inte behöver en lika gedigen plan.

Steg 8: Skaffa ett bra bokföringsprogram. Det är inte säkert att du behöver hjälp med bokföringen om den är enkel att göra själv men annars bör du även titta på om du måste anlita någon utomstående.

Steg 9: Behöver du lokal, telefon, material osv? Dags att införskaffa det i detta steg.


Detta var ett av många förslag på hur man kan starta enskild firma steg för steg. Ibland kan förberedelsefasen, alltså den innan man registrerar firman och skaffar allting ta längre tid än man tror. Det är bra att ha allting klart för sig innan man drar igång.
Tillbaka till Enskild firma startsida.