ENSKILD FIRMAStarta eget företag – att tänka på


Att starta företag och bli företagare är en dröm för många människor. Men det finns några saker att tänka på för att det ska gå vägen. Du bör tänka igenom ditt koncept i ett antal steg innan du startar. Det kommer att finnas tillfällen i processen när du inte ens vet om det är värt besväret. Det är helt normalt att känna så för en nyföretagare och just därför är det extra viktigt att vara ihärdig, envis och tålmodig för att kunna nå sina långsiktiga mål. Planering kan spara mycket tid och energi när du väl kommit igång med ditt företag. Här är några saker att tänka på när du ska starta eget företag:

  • Fundera över vilken tid på året ditt företag kommer att vara som mest och minst lönsamt. Sverige är ett speciellt land där folk spenderar mycket tid inomhus en stor del av året medan de reser bort eller kräver total ledighet under sommarmånaderna. Detta gäller även leverantörer. Tryckerier och andra verksamheter stänger till stor del under en väldigt stor del av sommaren. Ska du starta ett glassföretag kommer du däremot ha som allra mest att göra på somrarna eftersom det är då folk vill köpa glass. Kring jul vill folk köpa julklappar och då brukar de flesta företag som säljer någon typ av produkt att känna av en rejäl ökning. Ta med detta i budgeten. Beroende på vilket företag du har kan du räkna med en stor fluktuation på försäljningen avhängigt av säsong.

  • Ta reda på och skaffa information om din bransch. Försök att hitta bakgrundsinformation företag som tidigare har varit framgångsrika i branschen. Se till att du tar reda på varför de är framgångsrika. Läs på om juridik, skatter, hur det fungerar med bankkonton osv. innan du startar företag. Det är viktigt att komma ihåg att detta steg ofta tar mycket längre tid än vad du hade trott. Det finns också många resurser på Internet som du kan utnyttja, t.ex. gå med i nyhetsbrev, läsa nätkurser, chatta på forum osv.

  • Hitta en mentor. På ALMI Företagsparter kan man hitta en mentor genom deras mentorprogram. Det finns nämligen ofta många framgångsrika människor inom din bransch som gärna delar med sig av hemligheterna bakom deras framgång. Men mentorn kan också hjälpa till med positivt tänkande för företaget. Det är svårt att hålla drömmen vid liv och se möjligheterna om man är relativt ensam vid när man startar företag. Han eller hon kan dessutom besvara frågor och tala dig till rätta när du bara vill lägga ner alltsammans. En mentor hjälper dig hur du kan lära dig av dina misstag längs vägen.

  • Om du letar efter ett modernt koncept för att starta eget företag så fundera på om du inte ska starta en onlineverksamhet. Det finns många fördelar med att starta eget på nätet. För det första kan du ha kvar ditt gamla jobb och hålla på med nätverksamheten när du kommer hem. Du behöver inte hyra någon lokal, vilket faktiskt är en av de största riskerna med att starta nytt företag. Plus att du inte behöver åka iväg någonstans för att jobba. Du kan ha ett väldigt flexibelt schema – du kan jobba natt och helger, nätet finns tillgängligt dygnet runt. Du kan också själv bestämma hur mycket tid du vill lägga på företaget och hur mycket pengar du vill tjäna till en början.

  • Det viktigaste när du har dina kunder i åtanke är att prestera mer än vad de hade förväntat sig. Det här är en bra inställning och ett bra mål att ha. Det bästa sättet att få nöjda kunder är att överträffa deras förväntningar. De kommer att fortsätta att komma tillbaka till dig om du kan vända negativa situationer till något positivt.

  • I början när du precis har startat ditt företag kommer det att krävas väldigt mycket arbete och du kommer inte att se frukterna av det arbetet på ett ganska långt tag. Det gäller alltså att hålla drömmen vid liv även under svåra tider. Alla framgångsrika företagare har någon gång stött på någon typ av svårighet. Men det är också lite det som kännetecknar framgångsrika människor, att de ständigt kan motivera sig och har en stark vilja att nå sina mål.


Planera noga i förväg för ditt företag innan du startar eget och håll ut under arbetets gång. Lycka till!
Tillbaka till Enskild firma startsida.