ENSKILD FIRMASkatte- och avgiftsanmälan - hjälp med att fylla i blanketten


För att ansöka om F-skatt och anmäla dig för moms ska du använda dig av blanketten Skatte- och avgiftsanmälan.

Du kan göra anmälan på nätet här: Fylla i skatte- och avgiftsanmälan.
Där kan du samtidigt ansöka om att registrera firmans namn hos Bolagsverket men detta är inget måste.

Det som många frågar sig när de startar företag är: ”Om jag ska betala in en massa f-skatt i förväg innan jag ens har börjat tjäna något, då kanske det blir kärvt att klara alla utgifter i början! Tänk om jag inte drar in något första året, då måste jag ju ändå betala en massa skatt till staten vilket kan bli ganska stora summor!”

Ja, det är korrekt. Du måste betala in skatt i förväg, men man kan försöka se till i början att denna förskottsskatt blir så liten som möjligt genom att tala om att du inte kommer att tjäna så mycket första året. Problemet är att du inte kan uppge en alltför liten inkomst. Skickar du in en ansökan om F-skatt till Skatteverket och har uppgett att du kommer att tjäna väldigt lite kan det hända att Skatteverket betraktar din verksamhet som en hobby och du kommer inte att få F-skattesedel. Men hur ska man veta vad som är för lite? Det är ju så många fält att fylla i, fält som till en början kan te sig väldigt förvirrande eftersom de också måste stämma inbördes. Skriver man till Skatteverket och frågar hur man ska göra kommer de inte att ge något egentligt svar utan troligtvis bara ett ”det beror på”.

Jag tänkte därför tala om hur jag gjorde, exakt vilka siffror jag fyllde i fälten. Jag betalade då endast 533 kronor per månad i förskottsskatt samt uppskov de inledande tre månaderna. Jag kan inte lova att de här siffrorna godkänns för alla typer av verksamheter, men min verksamhet gällde ”partihandel med varor” vilket nog ändå får anses som någonting som i alla fall potentiellt sett skulle kunna omsätta ganska mycket.Så här skrev jag:

Beräknad nettoomsättning: 25000

Beräknat beskattningsunderlag: 25000


F-skatt

Avdragsgilla utgifter, belopp: 15000

Ange verksamhetens överskott: 7500


Moms

Utgående moms som redovisas i inkomstdeklaration: 6250

Ingående moms som redovisas i inkomstdeklaration: 3750
Har du frågor om de övriga posterna så ring till Skatteverket! De är jättebra och svarar alltid trevligt på frågor (de vill ju så gärna att du ska betala skatt!).

Ett varningens ord bara! Skulle det nu visa sig att du visst kommer att tjäna en hel del det första året så är det otroligt viktigt att direkt uppdatera siffrorna och göra en ändring. Man får inte göra av med pengarna som skulle ha gått till skatt bara för att de blivit över p.g.a. att man uppgav att man skulle tjäna mindre än det sedan blev i slutändan. Det här kan låta självklart men är tyvärr en ganska vanlig fälla som företagare fastnar i. För många har det lett till stora ekonomiska problem. Så håll ordning på skatten!


Tillbaka till Enskild firma startsida.