ENSKILD FIRMAFactoringbolag och sälja fakturor


Factoring innebär att du säljer ditt företags fakturor till ett s.k. factoringbolag. Det fungerar så att factoringbolaget ”köper” din faktura av dig innan kunden har betalat. Ditt företag kan då få pengarna inom ungefär en dag vilket kommer att öka likviditeten avsevärt (dvs. du behöver inte vänta 20-30 dagar som ju är den vanliga kredittiden vid fakturor). En annan fördel är att factoringbolaget tar hand om eventuell indrivning utifall ärendet skulle gå till Inkasso så du behöver aldrig vara rädd att du ska förlora inkomsten från en faktura. (Många mindre företag har kanske inte råd att ordna indrivning.) För övrigt har de flesta banker olika factoringtjänster så har man förtroende för sin kontakt på banken och anser att de kan ge en bra deal, behöver man egentligen inte blanda in ett separat factoringbolag.

Det är väldigt olika hur mycket factoringbolagen tar för tjänsten. En del har ett fast pris och procent på beloppet på fakturan. 4% är ganska standard. Vidare kan man välja att sälja hela eller delar av fakturan. Man kan då få t.ex. 70% av beloppet direkt och resten så snart kunden betalar.

Ett exempel på ett företag som kan hjälpa dig med detta är Ikano Bank


Nackdelar med att sälja fakturor

Det finns några nackdelar med att sälja fakturor som man bör ta i beaktning. För det första är det ganska dyrt. Man måste komma ihåg att procenten som factoringbolagen tar på fakturans belopp gäller hela summan. Om du säljer en vara för 5000 kronor och har ett avtal med ett factoringbolag att de tar 4% så kommer de att vilja ha 200 kronor. Säg nu att varan kostade 3500 kronor att tillverka – då är din vinst bara 1500. Men factoringbolaget är inte intresserade av vad den faktiska vinsten är.

En annan nackdel är att då du säljer fakturor äger factoringbolaget kundrelationen. De kan alltså behandla din kund på sitt sätt och driva in pengarna hårt om de vill. Kunden kommer också att notera att du har anlitat ett factoringbolag eftersom det står på fakturan och beroende på vad det är för kund kan det eventuellt skada förtroendet mellan er.

Man får avgöra från fall till fall om det är läge att blanda in ett factoringbolag. En sak man kan göra för att öka likviditeten är att förhandla om kredittiden åt båda håll. Du kan t.ex. sätta 10 dagars kredittid på din kunds faktura och förhandla om längre kredittid från din leverantör. I många fall går det att lösa tvister om obetalda fakturor genom att ringa och höra sig för om vad som har hänt samt förhandla och diskutera. Idag kan man kontrollera hur kreditvärdig en kund är genom olika Internettjänster eller genom sin revisor.Tillbaka till Enskild firma startsida.