ENSKILD FIRMARegistrera enskild firma hos Bolagsverket och Skatteverket


En enskild firma är en bolagsform där du som person egentligen är ungefär samma som firman. Det du egentligen gör när du registrerar enskild firma är att ansöka om F-skatt hos Skatteverket, sedan kan du välja om du vill registrera själva namnet hos Bolagsverket. Många gör inte det idag eftersom det bara gäller för ett enda län, vill du registrera för flera län kostar det ganska mycket extra. I stället kan man göra så att man registrerar namnet hos Patent- och registreringsverket eller helt enkelt bara registrerar aktuella domännamn (.se, .com och kanske .nu med den enskilda firmans namn).

Numera kan man registrera enskild firma på Verksamt.se, alltså helt och hållet online. Har du en e-legitimation är det mycket smidigt. Den kan du skaffa via din bank och då oftast utan att ens behöva besöka banken. Det brukar dock krävas att man har någon form av Internetbank. Du loggar sedan in på sajten och kan då registrera din enskilda firma, regga dig för F-skatt eller FA-skatt (om du har både anställning och företag), om du ska ha några anställda samt registrera dig för moms. Se här på sajten hur du fyller i blanketten skatte- och avgiftsanmälan. Här kan du sedan gå in och ändra uppgifter när som helst (även om det kan ta några dagar innan ändringarna träder i kraft). Observera att det bara är registreringen hos Bolagsverket som medför en kostnad. På Nyföretagarcentrum anordnas då och då seminarier i hur man registrerar enskild firma och fyller i de nödvändiga blanketterna.

Innan du eventuellt registrerar din enskilda firmas namn hos Bolagsverket är det bra om du kollar upp så att inget annat företag använder samma namn. Det går att göra en sökning i Näringslivsregistret. Men återigen, de flesta behöver inte göra denna typ av registrering. Det kan dock hända att en leverantör frågar efter registreringsbevis och även när du ska söka lån hos banken.

Så snart du registrerat ditt företag kommer du att, om du blir godkänd, få hem F-skattebevis i brevlådan samt information om hur mycket du ska betala i preliminärskatt varje månad. Denna skatt bestäms utifrån de uppgifter du angett i din skatteanmälan.

Man kan inte registrera enskild firma eller någon annan typ av företag om man är under 16 år. Är man under 18 behöver man en förmyndare.
Tillbaka till Enskild firma startsida.