ENSKILD FIRMAPeriodiseringsfond för enskild firma


Med hjälp av en periodiseringsfond kan en enskild firma jämna ut beskattningen över flera år. Anledningen till att man vill göra det är att en stor del av vinsten annars går åt till skatt och då kanske det inte finns tillräckligt mycket pengar kvar för att driva företaget och kanske utöka det. Det går till så att du sätter av en del av vinsten till periodiseringsfonden och då behöver du bara betala skatt på det belopp som är kvar. Detta är egentligen ingen fond i egentlig bemärkelse eller ett speciellt konto utan mer en siffra man tar upp i deklarationen. Det gäller att man har full koll på dessa siffror så att man har pengar till skatten den dag den måste betalas. Har du fått restskatt du inte kan betala kan du använda dig av en periodiseringsfond men kom bara ihåg att en dag ska ju skatten in.

Den här typen av fond kan rädda en från att behöva ta ett banklån men används pengarna till att expandera gäller ju att detta verkligen också sker.

Just nu gäller att man bara får lägga undan pengar på det här viset i sex år, sedan måste man skatta för pengarna. Detsamma gäller förstås om den enskilda firman läggs ner.

Skillnaden mellan expansionsfond och periodiseringsfond är att expansionsfonden får finnas kvar så länge företaget finns. Just nu får man i en periodiseringsfond sätta av 30% av inkomsten för en enskild firma (andra siffror gäller för andra bolagsformer).

Vid enskild firma behöver man inte heller ta upp fonden i bokföringen.

Det blir ingen ränta på periodiseringsfond för enskilda firmor, däremot för aktiebolag.
Tillbaka till Enskild firma startsida.