ENSKILD FIRMAStarta eget – lån och finansiering


I Sverige finns några olika sätt att få lån för att kunna starta eget. Starta eget-bidrag hos Arbetsförmedlingen pratades det mycket om för några år sedan men många arbetsförmedlingar har nästan helt tagit bort bidraget eller beviljar endast flyktingar pengar för egen verksamhet.

Sedan finns även riskkapitalister men dessa brukar vilja ha ganska mycket insyn i företaget och dessutom vill de ha väldigt hög avkastning på sin investering. Kanske är riskkapital mest att rekommendera för den som har som plan att sälja sin verksamhet. Om du är intresserad, gå in på Svenska riskkapitalföreningen. Här kan du även hitta Affärsänglar, vilket är privatpersoner som investerar i nya företag.

Det vanligaste sättet att söka lån när man startar eget är att gå till banken och ha en grymt bra affärsplan. Problemet är dock att banken ofta vill ha en säkerhet för lånet.
ALMI-lån

ALMI ägs av svenska staten och är en icke vinstdrivande långivare som finns till för att främja eget företagande i Sverige. De ser till företagens bästa men eftersom det finansieras med skattepengar tar ALMI självklart inte hur stora risker som helst. Räntan ligger i dagsläget på ca 9% men man kan få en ränta på endast 5% det första året. Räntan är högre än den hos banken men det beror på att ALMI tar större risker. ALMI kräver inte någon säkerhet för lånet men detta är trots allt någonting man bör ta med en nypa salt. Man måste komma ihåg att man då man har en enskild firma är personligen ansvarig för företaget och därför kan även ALMI börja titta på om du har några tillgångar ifall du inte skulle kunna betala tillbaka lånet. ALMI jobbar med anpassningsbar amortering.

Det man ska tänka på när man söker lån hos ALMI (eller någon annan finansiär) är att man ska ha en vattentät affärsplan och budget och att man ska ha 100% klart för sig exakt hur företaget ska tjäna pengar och när det kommer att göra det samt kunna svara på frågor om detta. Det gäller att inte vara alltför vag i sin beskrivning. Finansiären kommer att vilja veta exakt vad verksamheten går ut på så det får inte finnas några luckor. Man måste också vara medveten om sina konkurrenter och riskerna med affärsidén och kunna redogöra för hur man har tänkt handskas med dessa saker.Tillbaka till Enskild firma startsida.