ENSKILD FIRMAExpansionsfond enskild firma - förklaring


Ibland undrar folk hur man ska kunna bedriva verksamhet om allting hela tiden försvinner i skatt. Detta blir extra påtagligt i en enskild firma. Hur ska företaget då kunna växa? För att expandera behövs pengar och äts dessa upp finns ju inte mycket att ta av.

Svaret är en expansionsfond. Det är ett sätt att hålla kvar pengarna inom företaget och betala lägre skatt så länge vinsten finns kvar i firman. Förutsättningen är förstås att det gått tillräckligt mycket med plus. Det får inte bli ett underskott.

Expansionsfonden är egentligen ingen fond utan det är mer någonting man tar upp i deklarationen. Däremot ska man inte ta upp den i bokföringen. Först när man tar ut pengarna betalar man skatt (och då drar man såklart bort den skatt man redan betalat).

Om man vill ombilda den enskilda firman till ett aktiebolag kan man flytta överfonden som kapital. Man kan ha kvar fonden så länge som företaget finns. Många gör så att de sparar tills de fått ihop kapitalet som krävs för att starta aktiebolag (för närvarande 50.000 kronor).

Expansionsfonder finns till så att enskilda firmor ska få åtminstone lite av de skattemässiga fördelar som ett aktiebolag har. Det finns ingen bestämd tid när beloppen ska återföras.

Finns det då en övre gräns för hur stor expansionsfonden får vara? Ja, det finns det. Kolla upp vad den aktuella procentsiffran är just nu eftersom sådana här saker ibland ändras.
Tillbaka till Enskild firma startsida.