ENSKILD FIRMAEnskild firma skatt - räkna ut


I en enskild firma tar man inte ut egentlig lön utan man gör uttag på företagets vinst. Det är också denna vinst man ska betala skatt på. Vinsten får man fram när man tar intäkterna minus kostnaderna. Kostnaderna är alla utlägg du haft för firmans räkning, alltså allt du kan dra av. Det finns många olika typer av skatt som måste betalas in: Egenavgifter, kommunal skatt och statlig skatt. Statlig skatt för anställda måste även betalas in om du har haft några anställda. Statlig skatt måste bara betalas in på vinsten om den överskrider en viss siffra och skattesatsen blir också lite olika beroende på vinstens storlek. Detta ändras då och då, så ta reda på vad den ligger på just nu eller använd Skattekalkylatorn - bocka för enskild firma innan du börjar söka.

När man har enskild firma betalas skatten i förväg och det är då en siffra du fått uträknad åt dig som du ska betala in på ett särskilt konto varje månad. Detta är således en preliminär skatt som baseras på de uppgifter du gett när du registrerade din enskilda firma eller så utgår man från tidigare års deklarationer. Är firman ny kanske man ska ge lite försiktiga uppgifter i början om vad man tror sig kunna tjäna så att inte alla pengar går bort i skatt. Skulle du däremot överstiga det du uppgett är det viktigt att lägga undan pengar så du inte åker på en skattesmäll året därpå.

Schablonavdrag för enskild firma

När man räknar ut skatter för en enskild firma måste man använda sig av någonting som kallas schablonavdrag. Schablonavdrag är någonting som gäller egenavgiften. Man drar bort denna siffra för att få fram ett belopp som ska betalas skatt på. Detta eftersom egenavgifterna ju är avdragsgilla. Denna summa man får fram efter schablonavdraget kallas för verksamhetens överskott.

Man brukar räkna med att schablonavdraget är 25%. Det kan variera men man sätter den siffran för att vara säker på att det inte blir fel.
Tillbaka till Enskild firma startsida.