ENSKILD FIRMA TIPSNamn på enskild firma


När man registrerar ett aktiebolag registreras automatiskt namnet på firman hos Bolagsverket och gäller i alla län i hela Sverige. Så är inte fallet med enskild firma. När du startar upp enskild firma behöver du egentligen inte alls registrera något namn hos Bolagsverket. Vill du ändå göra det kan du börja med att registrera namnet i det län där du är verksam. Det kostar 900 kronor om man gör det via nätet. Då gäller det som sagt bara i ett enda län. För att registrera namnet på firman i fler län där den är verksam tillkommer en kostnad på 700 kronor per län (också den kostnaden gäller för registrering på nätet).

Innan man registrerar firmans namn hos Bolagsverket kan det vara smart att kolla så att inte någon annan redan har registrerat samma namn. Sökning på firma-namn kan man göra här.
Då går handläggningen snabbare och man slipper förhoppningsvis få avslag på sitt namn.

Men man behöver faktiskt inte registrera namnet på en enskild firma. Många anser att det idag räcker ganska bra med att registrera nödvändiga domännamn för firman, dvs. .se, .nu och .com. Kanske även .net. Många anser att paxar man bara domännamnet blir det inte intressant för någon annan att ta det namnet sedan men det är naturligtvis upp till var och en att avgöra. Man kan också skydda namnet hos Patent- och Registreringsverket.
Det skyddet kostar 1300 kronor och räcker i tio år. Det är viktigt att i så fall skydda namnet för alla relevanta klasser, dvs. kategorier av verksamhet där företaget kommer att vara aktivt. Man ska dock inte registrera firman i klasser där det inte kommer att verka. Det är viktigt att varumärken som registreras hos PRV verkligen är aktiva annars kan man bli av med skyddet.
Samma sak gäller här, gör en sökning i PRV:s varumärkesregister för att kolla vilka namn som redan är upptagna.Tillbaka till Enskild firma startsida.