ENSKILD FIRMAEgenavgifter och schablonavdrag för enskild firma


Egenavgifter är ungefär som sociala avgifter, dvs. sådant som ska gå till ålderspension, sjukförsäkring, arbetslöshetsförsäkring, föräldraförsäkring och annat som man har rätt till i Sverige. Har man enskild firma måste man betala in dessa egenavgifter själv.

Egenavgifterna betalas utifrån nettovinsten som man gör i den enskilda firman. Nettovinsten är alltså dina intäkter minus de kostnader du haft för firmans räkning.

Egenavgifterna är faktiskt avdragsgilla då de räknas som en kostnad för företaget. För att veta vilken summa du ska betala vanlig skatt på brukar man göra ett så kallat schablonavdrag på 25% (en godtycklig siffra) för egenavgifternas räkning. Det som blir kvar kallas för överskott och det är det skatten och egenavgifterna ska betalas på.


Grundavdrag för enskild firma

Det finns någonting som heter grundavdrag som dras av innan man får siffran med den beskattningsbara inkomsten. Det görs automatiskt och man behöver inte ta upp siffran i deklarationen. Hur stor summan för grundavdraget blir beror på hur mycket du drar in i din enskilda firma. Det finns en högsta och lägsta siffra som grundavdraget inte kan överstiga/understiga men då dessa siffror ibland ändras bör du kolla upp dem själv. Eller använd Skattekalkylatorn på Verksamt.se som är ett mycket användbart redskap för att få överblick över skatter och egenavgifter samt för att leka med siffror och försöka förstå alltsammans.

Många säger att har man en enskild firma går 50% bort i skatt men så är det inte om man inte tjänar så mycket p.g.a. just grundavdraget och schablonavdraget. Tjänar man mycket går däremot desto mer bort men å andra sidan får man ju alltid göra avdrag för firmans kostnader. Och skulle det vara så att man omsätter väldigt mycket pengar kan det verkligen vara värt att fundera på att starta ett aktiebolag i stället.
Tillbaka till Enskild firma startsida.