ENSKILD FIRMADeklaration enskild firma


När man har en enskild firma behöver man inte göra redovisning på samma sätt som i ett aktiebolag och bokslutet gör man mest för sin egen skull (men man är skyldig att spara alla papper). Det mesta papperskriget man har är att deklarera en gång per år.

Det kan låta som en mardröm men det är faktiskt inte speciellt svårt att deklarera för en enskild firma. Se bara till att det blir rätt för annars kan det faktiskt hända att Skatteverket ringer upp dig och ställer frågor för att få klarhet.

Du deklarerar lättast om du har en e-legitimation som du kan få gratis från banken. För det mesta kan du få den genom att logga in på din Internetbank och utföra vissa operationer. Har man enskild firma brukar man tyvärr inte i samma utsträckning kunna använda personlig kod som finns på blanketten för deklarationen som man får hem i brevlådan.


Så här deklarerar du enskild firma

Logga in på Skatteverkets hemsida där du deklarerar för enskild firma eller ta fram din deklarationsblankett.

Fördelen med att deklarera på nätet är att mycket redan i större utsträckning är förtryckt när du kommer in på sidan och att allting sammanräknas direkt samt att formuläret säger till om du glömt något eller gjort fel.

Kontrollera först så att alla uppgifter stämmer. Sedan är det dags att ta itu med bilagorna. Dessa brukar inbegripa NE-, NEA-, N8-blanketterna samt momsbilagan. Kontrollera först de allmänna uppgifterna. Sedan är det dags för balansräkningen. Fyll i alla fält som är aktuella. Är beloppet 0 kronor ska du inte fylla i någonting (annars kan det bli fel). Här ska du bl.a. fylla i avskrivningar, läs mer om vad detta är under avskrivningar och avdrag för enskild firma. Du fyller också i dina intäkter och kostnader och nu ska ett resultat (negativt eller positivt) räknas ut automatiskt åt dig. Sedan går du in på ”beräkning av skattemässigt resultat”. Det bokförda resultatet från föregående avsnitt har nu automatiskt förts över. Har du ett underskott sedan tidigare år fylls detta i under ”outnyttjat underskott”. I rutan där det står ”årets beräknade avdrag för egenavgifter eller särskild löneskatt” ska du inte fylla i någonting om du gått med förlust – då kan du ju inte dra av någonting. Utan det är avdragen du vill göra som ska in i denna ruta.

Här pratas det mycket om expansionsfond, läs mer om vad detta är under expansionsfond enskild firma.

Kom ihåg att du alltid kan ringa till Skatteverket om det är något fält i deklarationen du inte förstår eller om du behöver hjälp med något annat. De är alltid trevliga och hjälper gärna till. Det aktuella telefonnumret finner du på deras hemsida, skatteverket.se. Mycket av den detaljerade informationen som kan behövas när man ska deklarera enskild firma finns på Skatteverkets webbplats.

När du är klar skickar du in och kvitterar.
Tillbaka till Enskild firma startsida.