ENSKILD FIRMAAvregistrera enskild firma hos Skatteverket


Man bör avregistrera sin enskilda firma när verksamheten har upphört, dvs. när man slutat tillhandahålla varor och tjänster och man ska egentligen också sälja av företagets tillgångar och betala sina skulder alternativt ta över dem själv som privatperson.

Att avregistrera sin enskilda firma är varken speciellt svårt eller komplicerat. Det du gör är att lämna in deklarationsblanketten NE och avregistrera dig för F-skatt och moms samt eventuella arbetsgivaravgifter om du haft anställda. Egenavgiften ska stämmas av vid nästa års deklaration. Momsen ska redovisas framtill dagen då firman avregistrerades. Sista räkenskapsåret kan alltså bli kortare än 12 månader. Du är skyldig att bevara papperen som hör till din enskilda firma i sju år efter det att den avregistrerades.

Har du inte dragit in några pengar på väldigt länge kan det faktiskt hända att Skatteverket kontaktar dig och ber dig avregistrera din enskilda firma. Detta eftersom det innebär onödig administration för dem med alla som har F-skatt och inte använder den.

Rent praktiskt lämnar man in en blankett för avregistrering eller loggar in på Verksamt.se med e-legitimation.

I stället för att avregistrera företaget kan du fundera på att överlåta eller sälja det. En del väljer att ge bort sin firma till ett barn som arv. Idag säljer många sina företag via Blocket.


Enskild firma och konkurs

Ovan nämndes att man skulle betala av sina skulder när man avregistrerar en enskild firma. Kan man inte det och inte heller kommer att kunna inom överskådlig framtid kan det hända att firman måste försättas i konkurs. Man gör då en ansökan till tingsrätten och en konkursförvaltare utses av desamma. När bolaget väl försatts i konkurs får man själv inte bestämma över sin egendom. Har man en enskild firma är man också personligen ansvarig för allt som rör firman, alltså även skulderna. Därför blir det som en personlig konkurs. En konkurs kan på så vis aldrig göra en enskild firma fri från skulder vilket är fallet med aktiebolag. Under konkurstiden har man näringsförbud vilket innebär att man inte får starta upp någon annan verksamhet.Tillbaka till Enskild firma startsida.