ENSKILD FIRMABokföra avdrag och avskrivningar
Avdrag

Du får ”dra av” alla kostnader som din firma har på skatten. Vad innebär detta i praktiken? Jo, om du tillverkar produkter för 100.000 kronor och säljer dem för 200.000 kronor så har du ju fått in 200.000 kronor brutto. Du har ju dock bara tjänat 100.000 kronor eftersom du även lade ut 100.000. Alltså vill du ju såklart bara betala skatt på de 100.000 som du tjänat, inte på 200.000! Det är detta som menas med avdrag – det är alltså allt det du kan räkna som utgifter. Du kan göra avdrag för dator, telefon, hemsida osv. Avdrag är därför ett något missvisande ord tycker jag.

I deklarationen kan man göra avdrag för bostad om man jobbar hemma och har enskild firma. Man får dra av max 2000 kronor per år för en bostadsrätt. äger man inte bostaden kan man få avdrag med max 4000 kronor per år.

Som innehavare av enskild firma får du inte göra avdrag för friskvård och motion. Denna förmån gäller bara anställda och i en enskild firma är man ju inte anställd. Däremot kan man göra avdrag för friskvård om man äger ett aktiebolag eftersom man då är att beteckna som anställd.

En revisor vet vad som gäller, det är därför de är så bra att ha. Kanske påminner de dig om något som du inte visste att du var berättigad att dra av?

På den här sajten: Avdrag kan du prenumerera på ett nyhetsbrev som handlar om avdrag och skatter eller gå deras mini-mailkurs.

På Skatteverkets hemsida finns också mycket information om avdrag och du kan även ringa till dem för att få svar på konkreta frågor.

Avskrivningar

Avskrivningar kan man göra på lite större kostnader som t.ex. maskiner. Generellt sett kan man rekommendera att man i en enskild firma skriver av maskiner och inventarier som kostar minst 5000 kronor. Om man köper något till firman för 10.000 kronor och skriver av det på fem år så blir det alltså 2000 kronor per år och det är det man ska ta upp i budgeten och i bokföringen. Det här gör man för att man ska kunna fördela kostnaden över en längre tidsperiod och göra jämnare avdrag.

När man bokför avskrivningar är det vanligast att man gör som ovan och skriver av med lika stora belopp per år.
Tillbaka till Enskild firma startsida.