ENSKILD FIRMAEn bra affärsidé


Har du kommit på världens bästa affärsidé? Den där pangidén som är som en gudagåva, som kommer att inbringa miljoner och göra dig superframgångsrik? Innan du börjar tjoa och hoppa och gnugga dina händer finns det ett par saker att fundera på.

Förutom självklara frågor såsom "har idén redan förverkligats av ett annat företag?" så finns det ännu viktigare saker att tänka på.


Konkurrens

Din idé är inte värd mycket om det redan finns aktörer på samma område. Ett exempel: säg att du ska öppna ett fik på en plats där det redan finns flera andra caféer. Då kanske du bör fundera på om du verkligen behövs där. Om du kommer underfund med att du gör det måste nästa fråga bli: "vad kan mitt fik erbjuda som inte de andra kan?" Kanske kommer du att ha trådlöst Internet för dina kunder eller så har ditt café ett spektakulärt tema som sticker ut. Ett annat sätt att konkurrera kan vara med hjälp av priset. Ditt fik kanske kommer att vara ett välkommet budgetinslag i ett område där det bara finns dyra alternativ.


En affärsidés värde

En bra idé är egentligen ingen konst att komma på. Tänk efter vad många av de stora företagen idag bygger på. H&M säljer billiga och moderiktiga kläder för alla åldrar. Ja? Den idén kunde väl nästan vem som helst kläckt?

I boken Cashflow Quadrant skriver Robert Kiyosaki att vem som helst kan göra en hamburgare som är godare än dem på Mc Donald's. Det är inte så mycket idén i sig som är värdefull utan snarare genomförandet. Mycket hänger på systemet som ska generera pengar. Alla kan få en bra affärsidé, men få kan konsten att förverkliga den. Få har också energin som krävs.

Marknadsföra en affärsidé

En produkt, det spelar ingen roll om det är en vara eller en tjänst, är inte mycket värd om du inte vet hur den ska marknadsföras. Det gäller att fundera ut hur du ska få kunden att förstå varför denne behöver din produkt. Hur du framställer din affärsidé är minst lika viktigt som själva idén.

Andra kritiska moment som man måste fundera på innan man kör igång är:
  • Vilken typ av människor är min huvudmålgrupp?
  • Vad kostar produkten att tillverka och vad kan jag sälja den för? Kommer den att generera nog med pengar?
  • Hur snabbt kan jag leverera produkten? Hur lång leveranstid har mina eventuella leverantörer?
Alla de här punkterna kan verka självklara men det är sådant många nystartade företag faller på.
Tillbaka till Enskild firma startsida.